my way
This is my way of seeing things around us.
 

Спикери-новинари,новинари-спикери, презентери.....


Мразам да коментирам, ама МОРАМ!!! Преголемо е искушението, ј... га!
Милион пати се пишувало за ова ама се уште нема ефекАт!
Па не знам како не им е јасно на одредени новинари-спикери, или спикери-новинари, презентери... не знам како сакаат да ги нарекуваме, а и на оние кои дозволиле тоа да е така на телевизииte (газди или уредници) дека ич не е пријатно да излезе некој новинар, што си мисли дека е интересен и иновативен, и да си игра презентирање вести пред 2 милиона народ?!
Секоја чест на исклучоците, ама јас сум сигурна дека повеќето вакви новинари барем не се ни консултирале со професионалец (не ми текнува како се вика професијата, а на врв на јазик ми е...) за правилно читање, дикција, итн.
Никој не е совршен, ама секој може да се подобрува во било кое време, ако сака. Очигледно, кај нас ретко кој сака. Или можеби суетата новинарска е голема, а? Нашиве сакаат да имаат препознатлив стил, а? Глупаво!
А не ни мора да се консултира професионалец, може само едноставно да се гледа малку повеќе вести на странски канали и да се украдат некои финти.
Јас си гледам вести, иако од време навреме фрлам со сунѓер-топче по екранот на телевизорот кога ќе ме изнервира нешто, ама НАПОРНО е бре луѓе до крај да издржиш.

4 Коментари:

Латас за претседател. Peace! :)

 

„професионалец (не ми текнува како се вика професијата, а на врв на јазик ми е...) за правилно читање, дикција, итн.“

Логопед.

 

Mislese na Sekulovska , neli?
OK, ne ja kaza ti... jas ja kazav! :))

 

Професијата се вика лектор по македонски јазик. Сите лектори освен правопис знаат да корегираат и правоговор. Еве еден пример.

  Post a Comment my way


mary

...сакам да ги гледам нештата околу нас на необичен начин...

ПОСТОВИ
Нема другарство
Подиум
И сега шо прајме?
Коса
Пуфи
Новогодишно прашање
Топ блог реклама
Временска прогноза
Го фанаа
Свежина

БЛОГОВИ
Site blogovi zaedno
Ивица
Бобан
moonwatcher
Овчарот
Букаро
Лала
Dwr Budr.
Македоблог
Ania
Moby
Panta Rei
Комуникации
Загор правникот
PLAYA
domenica
sandra
streets of dublin
maalo
sash
Калина
Etna
Daydream
Злобникот
Попек

ЛИНКОВИ
Најди
Blogger
Википедија
Блогерај

E-MAIL

sivjache@yahoo.co.uk